Kierownik Działu Żywienia :
Justyna Kobylińska-Kubus
tel. 91 42 51 428
W skład działu wchodzą:
- Starszy inspektor ds. kalkulacji żywienia
- Magazynier
- Kucharze
- Pomoce kuchenne
- Pracownik bufetu
- Pracownik gospodarczy
Do zadań Działu Żywienia należy:
- Planowanie, nadzorowanie i stosowanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia zbiorowego oraz indywidualnego.
- Zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności poprzez udokumentowanie oraz doskonalenie zasad HACCP zgodnych z zapisami normy PN-EN ISO 22000:2006 oraz wymaganiami prawnymi.
- Realizacja wymagań higieniczno-sanitarnych na podstawie odpowiednich przepisów stanowiących operacyjny program wstępny.
Zakres działalności Działu Żywienia obejmuje m.in.:
- Zaopatrywanie szpitala w żywność.
- Kontrolowanie jakości, ilości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania.
- Planowanie jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych i wymogów dietetyczno- leczniczych w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet.
- Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia.
- Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych (CCP).
- Wydawanie posiłku zgodnie z rodzajem diety.
- Nadzorowanie działań związanych z funkcjonowaniem bufetu.
- Bieżąca analiza kosztów żywienia, ustalanie ceny detalicznej poszczególnych posiłków, podatku VAT i marży.
Organizujemy obsługę cateringową szkoleń i spotkań na terenie szpitala oraz w miejscu wskazanym przez Zamawiającego.