Zapalenie jamy ustnej i przełyku jest częstym powikłaniem pojawiającym się w czasie chemioterapii i radioterapii nowotworów głowy i szyi oraz przełyku. W czasie leczenia mogą pojawić się ból i trudności z połykaniem, które skutkują ograniczonymi możliwościami przyjmowania pokarmów, a bez odpowiedniej interwencji żywieniowej mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia, co ma znaczący wpływ na obniżenie jakości życia oraz tolerancji prowadzonego leczenia. W przypadku wystąpienia stanów zapalnych jamy ustnej i przełyku:
- zjadamy 6-8 mniejszych objętościowo posiłków, co ok 2-3 godziny,
- dieta powinna być możliwie bogatobiałkowa – bazujemy na chudych i półtłustych gatunkach mięsa białego, jajach kurzych, tłustych i chudych gatunkach ryb, galaretkach z dodatkiem żelatyny (mięsnych, rybnych, owocowych), pełnotłustym nabiale (mleko 3,2% tł, śmietanka 22-36%, serki ricotta lub mascarpone),
- spożywamy pieczywo pszenne, ryżowe, kukurydziane (można je moczyć w mleku, bulionie, herbacie, wodzie), makaronach pszennych i drobnych kaszach ugotowanych na miękko lub zmiksowanych z posiłkiem (kasza manna, kukurydziana, jaglana, krakowska jęczmienna),
- aby zapobiegać utracie masy ciała włączamy produkty o dużej kaloryczności, czyli masło, śmietankę, pełnotłusty nabiał, awokado, jaja, zmiksowane orzechy, miód,
- wykluczamy z diety potrawy kwaśne, pikantne (zwłaszcza zawierające ostrą paprykę i pieprz), zawierające kwasy owocowe (np. dania na bazie owoców, soki owocowe nierozcieńczone),
- spożywamy potrawy o temperaturze pokojowej, przestudzone (zbliżone do temperatury ciała),
- unikamy produktów i potraw twardych i chrupkich, a sięgamy po produkty miękkie, rozdrobnione lub zmiksowane na gładką masę, czyli
- zupy krem, zmiksowane zupy mięsno-warzywne, zupy mleczne zmiksowane
- jajecznicę na parze, jajka na miękko, pasty jajeczne z dodatkiem masła lub śmietany
- budynie, kisiele, galaretki, koktajle mleczno – owocowe z dodatkiem mango lub banana,
- puree z warzyw lub łagodnych owoców,
- pełnotłusty nabiał (twaróg zmiksowany ze śmietanką, serki homogenizowane,
- unikamy produktów zwiększających ryzyko zakrztuszenia się, produktów bogatych w sól, marynowanych w occie:
Produkty zwiększające ryzyko zakrztuszenia się | Produkty zwiększające uczucie pieczenia w jamie ustnej |
dania o mieszanej konsystencji, np. zupa z grzankami | gotowe produkty wędliniarskie |
produkty włókniste, łykowate, np. ananas, fasolka szparagowa | wędzone ryby i mięsa |
produkty suche, krakersy, paluszki, sucharki, herbatniki | konserwy mięsne, rybne, warzywne |
produkty okrągłe lub podłużne, np. winogrona | warzywa marynowane, kiszonki |
produkty wiotkie, np. liść sałaty, plasterki ogórka | mieszanki przypraw, kostki rosołowe i dania instant zawierające sól, ostre przyprawy, glutaminian sodu |
produkty sypkie, np. cukier puder, posypki z kakao, cynamonu, suszone zioła | sery żółte i topione |
KSEROSTOMIA
To pojęcie określające suchość w jamie ustnej wynikające z uszkodzenia ślinianek w wyniku chemioterapii lub naświetlań górnej części przewodu pokarmowego. Ślina staje się gęsta i trudna do odkrztuszenia, a formowanie kęsów i połykanie sprawia problem i nasila ból. Dodatkowo zwiększa się ryzyko rozwoju próchnicy, uszkodzeń błony śluzowej, zakażeń bakteryjnych oraz grzybicznych.
Jak sobie radzić przy kserostomi? Przede wszystkim bardzo istotny jest właściwy dobór płynów:
- pijemy minimum 2-3 litry niesłodzonych płynów dziennie (woda, woda z dodatkiem ziół lub plasterków owoców, kleik z siemienia lnianego) małymi porcjami przez cały dzień,
- unikamy picia herbaty i kawy, ponieważ ograniczają produkcję śliny, działają drażniąco i wysuszająco na śluzówkę jamy ustnej.
Dodatkowo:
- jemy częste, ale mniejsze objętościowo posiłki i uzupełniamy je doustnymi suplementami pokarmowymi,
- ssiemy kostki lodu (można je zamrozić z dodatkiem liści pietruszki)
- pomiędzy posiłkami ssiemy bezcukrowe cukierki (cukierki zawierające cukier mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy) lub żujemy gumy bez cukru
- przed spożyciem posiłku warto przepłukać jamę ustną wodą lub naparem z nagietka
- pamiętamy, by posiłki miały umiarkowaną temperaturę,
- unikamy żywności suchej, twardej, o chropowatej teksturze, np. chleba z ziarnami, orzechów w całości, sucharków, wafli ryżowych, krakersów, itp,
- unikamy produktów zawierających znaczne ilości soli:
- bulionów na kostkach rosołowych,
- mieszanek przyprawowych typu vegeta
- produktów konserwowanych, wędzonych
- produktów wysokoprzetworzonych – chipsy, paluszki, pasztety, kiełbasy
- dań gotowych i typu instant
- potrawy przyrządzamy z dodatkiem łagodnych sosów (np. pulpety z sosem koperkowym, kopytka z sosem bazyliowo-jogurtowym)
- przy bardzo uciążliwym uczuciu suchości warto zmienić konsystencję potraw na miękką, lub miksowaną/papkowatą
- po konsultacji z lekarzem włączyć substytuty śliny lub preparaty ślinotwórcze.
DYSFAGIA I ODYNOFAGIA
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania oraz odynofagia, czyli ból odczuwany przy połykaniu posiłków są ogromnym wyzwaniem w żywieniu pacjentów leczonych z powodu nowotworów głowy i szyi. Mogą skutecznie zniechęcić do jedzenia i przyczynić się do rozwoju niedożywienia. Dopóki możemy przyjmować jedzenie doustnie, dostosowujemy konsystencję w taki sposób, aby jedzenie było najmniej uciążliwe i bezpieczne dla nas.
- wszystko co chcemy spożyć rozdrabniamy, miksujemy, a konsystencję dostosowujemy do swoich aktualnych możliwości,
- spożywamy pokarmy o umiarkowanej temperaturze,
- zupy podajemy ze zmiksowanym mięsem, jajkiem, warzywami,
- jeśli płynna konsystencja staje się problemem zagęszczamy posiłki (a po konsultacji z lekarzem także płyny) skrobią ziemniaczaną, lub specjalnymi specjalistycznymi preparatami zagęszczającymi,
- aby zapobiegać utracie masy ciała włączamy produkty o dużej kaloryczności, czyli masło, śmietankę, pełnotłusty nabiał, awokado, jaja,
- wspomagamy się żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku lub płynie
- wykluczamy produkty włókniste, łykowate (ananas, fasolka), suche (np. krakersy), wiotkie (sałata, ogórek w plasterkach), lepkie (chrupki kukurydziane, cukierki toffi), sypkie (kasza, ryż z dodatkiem ziaren i nasion, owoców drobnopestkowych).
Żródła:
- Jodkiewicz M., Surwiłło-Snarska – Żywienie chorych na nowotwory głowy i szyi, Współczesna Dietetyka, nr 34, 2021
- Żywienie w chorobach nowotworowych. A Szawłowski i in. PZWL 2020,
- Dietetyka w chorobach nowotworowych A Szawłowski i in. PZWL 2022,
- Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej M. Brzegowy, M. Maciejewska-Cebulak, K. Turek, Zdrowe Zdrowie