Onkologiczny poradnik żywieniowy – cz.6

Zapalenie jamy ustnej i przełyku jest częstym powikłaniem pojawiającym się w czasie chemioterapii i radioterapii nowotworów głowy i szyi oraz przełyku. W czasie leczenia mogą pojawić się ból i trudności z połykaniem, które skutkują ograniczonymi możliwościami przyjmowania pokarmów, a bez odpowiedniej interwencji żywieniowej mogą prowadzić do rozwoju niedożywienia, co ma znaczący wpływ na obniżenie jakości życia oraz tolerancji prowadzonego leczenia. W przypadku wystąpienia stanów zapalnych jamy ustnej i przełyku:

  • zjadamy 6-8 mniejszych objętościowo posiłków, co ok 2-3 godziny,
  • dieta powinna być możliwie bogatobiałkowa – bazujemy na chudych i półtłustych gatunkach mięsa białego, jajach kurzych, tłustych i chudych gatunkach ryb, galaretkach z dodatkiem żelatyny (mięsnych, rybnych, owocowych), pełnotłustym nabiale (mleko 3,2% tł, śmietanka 22-36%, serki ricotta lub mascarpone),
  • spożywamy pieczywo pszenne, ryżowe, kukurydziane (można je moczyć w mleku, bulionie, herbacie, wodzie), makaronach pszennych i drobnych kaszach ugotowanych na miękko lub zmiksowanych z posiłkiem (kasza manna, kukurydziana, jaglana, krakowska jęczmienna),
  • aby zapobiegać utracie masy ciała włączamy produkty o dużej kaloryczności, czyli masło, śmietankę, pełnotłusty nabiał, awokado, jaja, zmiksowane orzechy, miód,
  • wykluczamy z diety potrawy kwaśne, pikantne (zwłaszcza zawierające ostrą paprykę i pieprz), zawierające kwasy owocowe (np. dania na bazie owoców, soki owocowe nierozcieńczone),
  • spożywamy potrawy o temperaturze pokojowej, przestudzone (zbliżone do temperatury ciała),
  • unikamy produktów i potraw twardych i chrupkich, a sięgamy po produkty miękkie, rozdrobnione lub zmiksowane na gładką masę, czyli
    • zupy krem, zmiksowane zupy mięsno-warzywne, zupy mleczne zmiksowane
    • jajecznicę na parze, jajka na miękko, pasty jajeczne z dodatkiem masła lub śmietany
    • budynie, kisiele, galaretki, koktajle mleczno – owocowe z dodatkiem mango lub banana,
    • puree z warzyw lub łagodnych owoców,
    • pełnotłusty nabiał (twaróg zmiksowany ze śmietanką, serki homogenizowane,
  • unikamy produktów zwiększających ryzyko zakrztuszenia się, produktów bogatych w sól, marynowanych w occie:
Produkty zwiększające ryzyko zakrztuszenia sięProdukty zwiększające uczucie pieczenia w jamie ustnej
dania o mieszanej konsystencji, np. zupa z grzankamigotowe produkty wędliniarskie
produkty włókniste, łykowate, np. ananas, fasolka szparagowawędzone ryby i mięsa
produkty suche, krakersy, paluszki, sucharki, herbatnikikonserwy mięsne, rybne, warzywne
produkty okrągłe lub podłużne, np. winogronawarzywa marynowane, kiszonki
produkty wiotkie, np. liść sałaty, plasterki ogórkamieszanki przypraw, kostki rosołowe i dania instant zawierające sól, ostre przyprawy, glutaminian sodu
produkty sypkie, np. cukier puder, posypki z kakao, cynamonu, suszone ziołasery żółte i topione

KSEROSTOMIA

To pojęcie określające suchość w jamie ustnej wynikające z uszkodzenia ślinianek w wyniku chemioterapii lub naświetlań górnej części przewodu pokarmowego. Ślina staje się gęsta i trudna do odkrztuszenia, a formowanie kęsów i połykanie sprawia problem i nasila ból. Dodatkowo zwiększa się ryzyko rozwoju próchnicy, uszkodzeń błony śluzowej, zakażeń bakteryjnych oraz grzybicznych.

Jak sobie radzić przy kserostomi? Przede wszystkim bardzo istotny jest właściwy dobór płynów:

  • pijemy minimum 2-3 litry niesłodzonych płynów dziennie (woda, woda z dodatkiem ziół lub plasterków owoców, kleik z siemienia lnianego) małymi porcjami przez cały dzień,
    • unikamy picia herbaty i kawy, ponieważ ograniczają produkcję śliny, działają drażniąco i wysuszająco na śluzówkę jamy ustnej.

Dodatkowo:

  • jemy częste, ale mniejsze objętościowo posiłki i uzupełniamy je doustnymi suplementami pokarmowymi,
  • ssiemy kostki lodu (można je zamrozić z dodatkiem liści pietruszki)
  • pomiędzy posiłkami ssiemy bezcukrowe cukierki (cukierki zawierające cukier mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy) lub żujemy gumy bez cukru
  • przed spożyciem posiłku warto przepłukać jamę ustną wodą lub naparem z nagietka
  • pamiętamy, by posiłki miały umiarkowaną temperaturę,
  • unikamy żywności suchej, twardej, o chropowatej teksturze, np. chleba z ziarnami, orzechów w całości, sucharków, wafli ryżowych, krakersów, itp,
  • unikamy produktów zawierających znaczne ilości soli:
    • bulionów na kostkach rosołowych,
    • mieszanek przyprawowych typu vegeta
    • produktów konserwowanych, wędzonych
    • produktów wysokoprzetworzonych – chipsy, paluszki, pasztety, kiełbasy
    • dań gotowych i typu instant
  • potrawy przyrządzamy z dodatkiem łagodnych sosów (np. pulpety z sosem koperkowym, kopytka z sosem bazyliowo-jogurtowym)
  • przy bardzo uciążliwym uczuciu suchości warto zmienić konsystencję potraw na miękką, lub miksowaną/papkowatą
  • po konsultacji z lekarzem włączyć substytuty śliny lub preparaty ślinotwórcze.

DYSFAGIA I ODYNOFAGIA

Dysfagia, czyli zaburzenia połykania oraz odynofagia, czyli ból odczuwany przy połykaniu posiłków są ogromnym wyzwaniem w żywieniu pacjentów leczonych z powodu nowotworów głowy i szyi. Mogą skutecznie zniechęcić do jedzenia i przyczynić się do rozwoju niedożywienia. Dopóki możemy przyjmować jedzenie doustnie, dostosowujemy konsystencję w taki sposób, aby jedzenie było najmniej uciążliwe i bezpieczne dla nas.

  • wszystko co chcemy spożyć rozdrabniamy, miksujemy, a konsystencję dostosowujemy do swoich aktualnych możliwości,
  • spożywamy pokarmy o umiarkowanej temperaturze,
  • zupy podajemy ze zmiksowanym mięsem, jajkiem, warzywami,
  • jeśli płynna konsystencja staje się problemem zagęszczamy posiłki (a po konsultacji z lekarzem także płyny) skrobią ziemniaczaną, lub specjalnymi specjalistycznymi preparatami zagęszczającymi,
  • aby zapobiegać utracie masy ciała włączamy produkty o dużej kaloryczności, czyli masło, śmietankę, pełnotłusty nabiał, awokado, jaja,
  • wspomagamy się żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego w proszku lub płynie
  • wykluczamy produkty włókniste, łykowate (ananas, fasolka), suche (np. krakersy), wiotkie (sałata, ogórek w plasterkach), lepkie (chrupki kukurydziane, cukierki toffi), sypkie (kasza, ryż z dodatkiem ziaren i nasion, owoców drobnopestkowych).

Żródła:

  1. Jodkiewicz M., Surwiłło-Snarska – Żywienie chorych na nowotwory głowy i szyi, Współczesna Dietetyka, nr 34, 2021
  2. Żywienie w chorobach nowotworowych. A Szawłowski i in. PZWL 2020,
  3. Dietetyka w chorobach nowotworowych A Szawłowski i in. PZWL 2022,
  4. Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej M. Brzegowy, M. Maciejewska-Cebulak, K. Turek, Zdrowe Zdrowie
Bookmark the permalink.